muntgeld

Positief denken dan gaat de crisis vanzelf voorbij!

Er zijn mensen die denken dat de crisis een kwestie is van elkaar de put in praten. Hoe dom kun je zijn of willen we niets anders horen?

Als de DNB-president Klaas Knot in een speech zegt dat de tijden van voor de crisis niet meer terug komen. Dan is het geen kwestie van hopen op betere tijden.

Knot: “Ik hoor mensen praten in de trant van ‘als de crisis straks voorbij is, die banken zich soepeler opstellen en iedereen weer een tophypotheek krijgt, dan trek je zo die huizenmarkt weer vlot…’ No way! We kunnen niet doen alsof er niets gebeurd is en straks de oude draad van vóór de crisis oppakken. Door de financiële scheefgroei in de jaren voor de crisis zijn er simpelweg teveel huishoudens met een te hoge schuldenlast.”

Knot liet in zijn speech verder zien dat het momenteel de bedrijven zijn die sparen. Het beeld van het vlijtig sparende particuliere huishouden is volgens Knot achterhaald. “De gemiddelde Nederlander spaart helemaal niet – integendeel, die ontspaart. Dat is de harde realiteit – een realiteit die botst met het aloude beeld van ‘de zuinige Nederlander die zich tegen van alles en nog wat verzekert en altijd een appeltje voor de dorst achter de hand houdt’.”

We blijven een te grote financiele sector houden en teveel schulden, daar zal dus de komende decennia hard aan gewerkt moeten worden.