Digitale Polismap

Aansprakelijk zijn bij een ongelukje!

Dat een consument zich bezwaart voelt voor het feit dat een tas schade veroorzaakt betekent niet dat de verzekeraar aansprakelijk is.

Volgens het klachteninstituut Kifid  is er geen sprake van een onrechtmatige daad die leidt tot verzekeringstechnische aansprakelijkheid. De verzekeraar hoeft daarom niet de schade te vergoeden.

Tijdens een behandeling heeft de consument een tas op de grond gezet in de behandelkamer. Wanneer na de behandeling de consument de tas oppakt en over de schouder trekt, blijft de schouderriem haken achter een apparaat. Het apparaat valt op de vloer en raakt beschadigd.

Het instituut stelt de consument aansprakelijk voor de ontstane schade. De consument voelt zich aansprakelijk en doet een beroep op de aansprakelijkheidsverzekeraar. De verzekeraar laat een expertiseonderzoek doen. Volgens de verzekeraar is er geen sprake van onrechtmatig gedrag, is de consument daarom  niet aansprakelijk en hoeft de verzekeraar daarom geen schade te vergoeden aan het instituut.

Ongelukkige samenloop
Kifid gaat in  haar bindende uitspraak mee in de redenatie van de verzekeraar. De Geschillencommissie merkt op dat gedrag dat leidt tot schade niet per definitie onrechtmatig is.

Gedrag is pas onrechtmatig wanneer het zo waarschijnlijk is dat het gedrag tot schade leidt, dat je uit oogpunt van zorgvuldigheid dat gedrag achterwege moet laten.

Dat is hier niet aan de orde. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden die hier de schade heeft veroorzaakt.

Voorzorgsmaatregelen
Ook merkt de commissie op dat het instituut zelf extra voorzorgsmaatregelen had kunnen nemen om schade aan dit zeer kostbare apparaat te voorkomen.