Informatie om zorgverzekeraars goed te kunnen vergelijken

Om zorgverzekeringen te kunnen vergelijken is goede informatie over zorgverzekeraars in Nederland belangrijk.

Om te beginnen is het goed om te weten dat de zorgverzekeraars zijn onderverdeeld in vier grote concerns (en vijf kleintjes) met daaronder de verschillende marketing labels.

concern-zorgverzekeraars-2016

Waarom is dit belangrijk te weten?
Dit is belangrijk om te weten omdat deze concerns centraal de zorg inkopen voor alle labels. Dus zijn de gemaakte contractafspraken gelijk. Dus geeft een lagere premie van een label een beperking van de vergoedingen of beperkte keuzevrijheid van zorgverleners. Ook bieden zorgverzekeraars een lagere premie omdat je als verzekerde meer zelf moet doen of kosten moet betalen voor telefonisch overleg.

Daarnaast is het goed te weten dat de concerns drie verschillende soorten Basisverzekeringen aanbieden. Terwijl de labels een Basisverzekering aanbieden die zeer beperkt kan zijn.

Er zijn drie soorten Basisverzekeringen:

  1. Restitutie (volledige keuzevrijheid van zorgverleners);
  2. Natura (keuzevrijheid van gecontracteerde zorgverleners);
  3. Natura met gestuurde zorg (keuzevrijheid van gecontracteerde zorgverleners, met een beperkte groep zorgverleners voor bepaalde behandelingen).

Wel of geen vrijwillig eigen risico
Vervolgens is het belangrijk om te beseffen dat wanneer er voor een vrijwillig hoger eigen risico wordt gekozen dat het geld op de spaarrekening staat indien dit moet worden betaald. Anders loop je het risico  betalingsproblemen te krijgen of te worden geconfronteerd met oplopende schulden.